zaterdag 14 september 2013, 13:45

Aquaduct Steenbergen aan Zee officieel geopend

STEENBERGEN - ,,We schrijven vandaag historie,’’ sprak wethouder Leo Heijmans vandaag rond het middaguur bij de officiële opening van het eerste aquaduct van Noord-Brabant, ‘Steenbergen aan Zee’.

,,In heel Nederland is dit het 25ste aquaduct,’’ vulde Jan Luijten van de Bouwcombinatie A4 aan. Hoewel de Romeinen het principe al bedachten, mag een dergelijke kruising van water en weg toch als een typisch Nederlands staaltje vakmanschap worden gezien, zo stelde hij bovendien.

5000 ton

Namens Rijkswaterstaat voerde Bart van den Berg het woord. ,,Een bijzondere mijlpaal,’’ noemde hij de opening van de ‘waterbak’ voor de scheepvaart in het havenkanaal. ,,Deze betonnen bak weegt 5000 ton, vier keer zoveel als alle inwoners van Steenbergen bij elkaar,’’ onthulde hij een wetenswaardigheidje over de constructie, om alle betrokkenen vervolgens een behouden vaart te wensen bij de verdere realisatie van de A4, die uiterlijk in maart 2015 klaar moet zijn.

Aquaducten ‘achtervolgen’ burgemeester

De totstandkoming van het aquaduct, waarop de gemeente(raad) in 2005 met succes aandrong bij hogere overheden, betekent ook voor burgemeester Saskia Bolten iets speciaals, zo gaf zij in haar welkomstwoordje aan. Ook Schipluiden, waar zij oorspronkelijk vandaan komt, en haar vorige woonplaats Delft zijn namelijk nauw verbonden met de A4 en daar hebben ze eveneens een aquaduct. ,,En mijn vader was burgemeester in Roelofarendsveen, dat ook aan de A4 ligt en een aquaduct heeft. Dus toen ik van het aquaduct in Steenbergen hoorde, besloot ik hier maar te solliciteren,’’ vertelde de burgemeester met een knipoog.

Muzikale bemanning

Na alle toespraken werd het glas geheven en werd er in de waterbak een champagnefles stukgeslagen. Vervolgens voer de historische platbodem D’n Bruinen voorbij, met dweilband de Primurkes aan boord. De muzikale bemanning zette koers richting de jachthaven, waar de opening vanmiddag wordt gevierd met gratis activiteiten zoals een nautische markt en rondvaarten naar het aquaduct.

Uit de Steenbergse Courant