dinsdag 24 december 2013, 16:20

Theo van Es verzorgt lezing over het heelal

STEENBERGEN – ‘Het heelal in zakformaat’ is de titel van de lezing die Steenbergenaar Theo van Es zondag 26 januari verzorgt bij theaterschool Myra Ceti (niet toevallig ook de naam van een ster). Van Es maakt met de bezoekers als het ware een reis door de kosmos en staat op een voor iedereen toegankelijke manier uitgebreid stil bij het ontstaan van het heelal, oftewel de oerknal, maar legt ook uit waarom het heelal ooit zal ophouden te bestaan.

De 63-jarige Van Es is in het dagelijks leven innovatiemanager bij KPN, maar al van jongs af aan mateloos geïnteresseerd in de astronomie. De sterrenkundige deelt zijn kennis hierover graag met anderen en houdt daarom vaak lezingen, meestal op uitnodiging van bedrijven, instellingen en verenigingen, in heel Nederland en zelfs buiten de landsgrezen.

Doorspekt met humor en spectaculaire beelden

In november belegde hij zelf een dergelijke bijeenkomst bij Myra Ceit en dat leverde hem zoveel positieve reacties op, dat hij nu besloten heeft tot een ‘herhaling’, waarbij hij ook veel nieuwe belangstellenden hoopt te mogen begroeten.

Zijn lezing is doorspekt met humor én gelardeerd met veel (spectaculaire) foto- en videobeelden over het alsmaar verder en sneller uitdijende heelal. Ook gaat Van Es uitvoerig in op het nut van de ruimtevaart en legt hij uit wat ‘daarboven’ allemaal gebeurt.

Complexe zaken op een begrijpelijke manier overbrengen op een breed publiek, dat na afloop dan ook ruimschoots gelegenheid krijgt om vragen te stellen.

‘Het heelal in zakformaat’ begint zondag 26 januari om 13.30 uur (zaal open om 13.15 uur) en duurt tot 15.30 uur. De toegangsprijs bedraagt 5 euro p.p. Aanmelding vooraf is niet per se nodig, maar om een indruk van de animo te krijgen wordt een mailtje (waarin vermeld staat met hoeveel personen men wil komen) wel op prijs gesteld door de astronoom, die hiervoor bereikbaar is via tpmvanes@ziggo.nl

Uit de Steenbergse Courant