Afbeelding
zondag 18 december 2016, 20:05

Beste taartenbakkers van Steenbergen gehuldigd

STEENBERGEN  - Ester Gebuis-Bolders en het duo Imke van Eert en Kris van der Velden zijn de beste taartenbakkers van de Gemeente Steenbergen. Tot die conclusie kwam de vakjury van ‘Heel Steenbergen Bakt’ gistermiddag. Er was een drie uur (!)  durende proefsessie voor nodig, maar toen stond het oordeel van de driekoppige jury vast. Blij verrast namen de winnaressen hun gegraveerde, glazen taartplateau in ontvangst.

De wedstrijd ‘Heel Steenbergen Bakt’ was onderdeel van de Kerstmarkt die de Lions Club vandaag voor de zesde keer organiseerde in de Gummaruskerk. Na jurering gingen de twaalf punten van iedere taart in de verkoop. Voor een bedrag van twee euro per punt gingen zij als warme broodjes over de toonbank. De opbrengst komt geheel ten goede aan de bestrijding van de ziekte van Huntington.

Ingestort

In totaal hadden zestien deelnemers zich gemeld voor deelname aan de wedstrijd, al deden er uiteindelijk vijftien taarten mee. De zestiende stortte na het verlaten van de oven helaas in en bleek reddeloos verloren. Francis Bernaards (Taarten van oma Duck), Bastiën van Rosendaal (Het Bakhuys) en Natasja de Leede (Taarten van Brabant) hadden er hun handen vol aan om de geslaagde inzendingen te jureren aan de hand van een uitgebreide lijst criteria.

Twee keer slikken

Van structuur en smaak tot bakaard en de verhouding tussen vulling en basis: niets ontsnapte aan de kritische aandacht van de jury. Toen de punten eenmaal geteld waren, bleek de kwaliteit van de ‘Sneeuwpoppensurprise’ van het Kruislandse ‘BFF’-duo Imke van Eert en Kris van der Velden dusdanig dat zij er de winst bij de jeugd tot 16 jaar mee pakten. Niet onverwacht gezien de ervaring die het jeugdige bakkersduo heeft met het bakken van zoete lekkernijen voor familie en vrienden. Met name de gelukskoekjes van de dames zijn befaamd. Het nam niet weg dat zij bij het zien van de taarten van de concurrentie toch even twee keer moesten slikken en hun kansen in rook op zagen gaan. Al bleek dat achteraf bezien onterecht.

Sneeuwpret

Nieuw in de taartenbakkerij is de Steenbergse Ester Gebuis-Bolders die desalniettemin het beste baksel in de categorie boven de 16 in de wacht sleepte. Haar winnende creatie ‘Sneeuwpret’ is nog maar de vierde taart die zij uit haar oven toverde. Winnen was voor haar dan ook zeker niet de reden om mee te doen aan de wedstrijd. “Er zijn bij ons in de familie meerdere mensen die met de ziekte van Huntington te maken hebben. Ik vond dit een goede manier om me voor hen in te zetten.” Haar kennis over taarten bakken en decoreren deed zij met name op via YouTube filmpje. Het resultaat mocht er zijn met een prachtige taart met pinguïns, ijsberen en zelfs een iglo. Dochter Jolijn (6) die samen met broertje Joris (4) als proefkonijn mag dienen, heeft een eigen favoriet als het om mama’s creaties gaat: de Elza-taart.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant