maandag 11 september 2017, 19:15

Levensboek in finale Brabantse Erfgoedprijs

Het Levensboek van Expeditie Nassau is doorgedrongen tot de finale van de Brabantse Erfgoedprijs 2017! Eind deze week begint de grote ‘verkiezingsstrijd’, waarbij het publiek aan zet is. Wethouder Petra Lepolder van de gemeente Steenbergen reageert verheugd op het goede nieuws dat vandaag vanuit Den Bosch kwam, waar de deskundige jury uit de acht genomineerden de drie finalisten koos.

,,We waren al heel blij dat ons project eind juni uit maar liefst 72 inzendingen werd gekozen als kanshebber en nu komt de Brabantse Erfgoedprijs dus helemaal dichtbij,’’ aldus de ‘reder’ van Expeditie Nassau: een reis die als doel heeft het vestingverleden van Steenbergen nieuw leven in te blazen.

Verbinder en aanjager

Het expeditieteam bestaat uit enthousiaste inwoners, die de afgelopen tijd hebben onderzocht hoe de rijke geschiedenis van de stad ook in de toekomst weer voor meerwaarde kan zorgen. Als verbindende factor onder de bevolking en tussen de kernen, maar ook als aanjager voor economische en toeristische ontwikkelingen.

Eén van ideeën die uit de ontdekkingstocht voortkwam, is het zogenoemde Levensboek: een cadeau voor elke boreling in de gemeente Steenbergen. Een boek, waarvan elk hoofdstuk begint met een stukje historie, maar waarin de eigenaar vooral ook zijn of haar eigen levensverhaal kan optekenen.

Volgens de expeditieleden een goed plan, dat bovendien naadloos aansluit bij het thema ‘Van toen naar toekomst’ van de Brabantse Erfgoedprijs 2017. En dat hadden zij goed gezien, zo bleek al  uit de eerdere nominatie.

Overlevering

Ook wethouder Cor van Geel, vanuit zijn portefeuille o.a. verantwoordelijk voor het cultureel erfgoed en de monumenten, is bijzonder in zijn nopjes met de finaleplaats van het Levensboek.  ,,Dit is geweldig nieuws, omdat het Levensboek uitstekende mogelijkheden biedt voor de overlevering van het Steenbergse erfgoed. Hoe beter je het verleden kunt vertalen naar het heden, hoe meer kans dat het bij jongere generaties beklijft en blijft leven.’’

,,Het Levensboek gaat er sowieso komen,’’ stellen de beide collegeleden, blij met de voorlopige (h)erkenning. ,,De realisatie wordt echter alleen maar makkelijker, als we de erfgoedprijs uiteindelijk ook echt zouden winnen.’’

Verkiezingscampagne

Naast een geldbedrag, valt er namelijk ook een jaar lang professionele begeleiding te verdienen. Vanaf 15 september kan het publiek gaan stemmen op de drie finalisten. Lepolder en Van Geel: ,,We zijn druk bezig met het voorbereiden van de ‘verkiezingscampagne’ en hopen uiteraard op zoveel mogelijk steun. We wachten met spanning én vertrouwen af wat er de komende weken allemaal gaat gebeuren!’’

Meer informatie over de aanstaande stemronde volgt z.s.m. via de websites en social media van de gemeente en Expeditie Nassau. De bekendmaking en de uitreiking van de Brabantse Erfgoedprijs 2017 is op 5 oktober.

Uit de Steenbergse Courant