Afbeelding
woensdag 4 oktober 2017, 12:31

Succes van Beweegweek in Onze Stede vraagt om vervolg

STEENBERGEN – “We buigen nu rustig naar voren. Blijft u gewoon ademhalen. Kijkt u maar of u de juiste sokken aan hebt. En weer terug met het hoofd”. De ‘ochtendgymnastiek’ voor de bewoners van Onze Stede begon met een tune van de Ochtendgymnastiek uit het verleden, heel herkenbaar voor de deelnemers. Vervolgens kregen de dames en heren een passende begeleiding van de dagbestedingscoaches Marijke Kroes en Nicole van den Broek. Zij vervingen de reguliere bewegingsagoog, die helaas wegens ziekte verstek moest laten gaan.

Deze week staan ook alle verpleeg- en verzorgingshuizen van tanteLouise in het teken van de Week van de Beweging, die landelijk wordt gehouden. Elk van de huizen heeft daarbij een eigen programma samengesteld.

In Steenbergen komen de bewoners van Onze Stede op diverse manieren in beweging. Elke dag wordt geopend met de Ochtendgymnastiek. “De beentjes omhoog dames en heren. En dames die een rok dagen even extra opgepast. De heren geven hun ogen namelijk extra beweging”, zo waarschuwde coach Nicole haar gehoor. Ondertussen sloofde coach Marijke zich extra uit en demonstreerde hoe hoog de benen kunnen gaan.

Diverse bewegingsvormen

“Deze week ging van start met onze ‘Ochtendgymnastiek’. Dat is het vaste startonderdeel voor alle dagen. Maandag kwamen de bewoners vervolgens in beweging doordat ze de fotoroute liepen. Op deze route hangen prachtige foto’s van Ad van de Par met taferelen uit het Steenbergse verleden. De wandelaars moesten ook vragen beantwoorden”, vertelt Marijke Kroes.

Ze licht het hele weekprogramma toe. Na de gymnastiek volgde dinsdag de Djambee middag, waarbij Marco Brok van de slagwerkschool de ouderen in beweging kreeg. Woensdagmiddag is traditionele bingo omgezet in een speciale beweegbingo. Donderdag zijn er na de gym diverse Oud Hollandse spelletjes die de spieren los maken en vrijdag ligt het accent op de kaak-, tong, slik- en mondspieren. Want dan is de beweegweekafsluiting met een drankje, een hapje en een gezellig kletspraatje.

‘Bewoners kunnen meer dan wij denken’

“We zouden dit een vervolg moeten geven. Onze bewoners vinden het echt leuk en zij, maar ook wij, ontdekken dat ze veel meer kunnen dan wordt gedacht. Bijvoorbeeld het zelf moeten dekken van de tafel om in beweging te komen. Zelfs dat werd met plezier door onze bewoners gedaan”, zo besluit dagbesteding coach Marijke enthousiast.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant