zondag 18 februari 2018, 06:00

Nieuw initiatief in gebouw MJW De Klup

STEENBERGEN – Wie ze heeft, kan het beamen: kinderen groeien als kool. Nieuwe broeken hangen binnen de kortste keren op ‘hoog water’- niveau en blote polsjes steken al snel uit te korte mouwtjes. Voordat de eerste slijtageplek de kans krijgt op te doemen, verdwijnt het kledingstuk in de ‘Zak van Max’. Doodzonde, zo vonden de Welbergse Tessa Wijnings en de Steenbergse Rieneke Bos. Omdat beide dames meer van daden dan woorden zijn, staken ze de handen uit de mouwen en zetten de Kleding Ruil Steenbergen op. Aanstaande dinsdagavond 20 februari kan iedereen die nog een stapeltje ‘zonde-om-weg-te-doen’ in de kast heeft liggen, dit tussen 19.30 en 21.00 uur inleveren bij het clubgebouw van MJW De Klup aan de Kapelaan Kockstraat 52 in Welberg.

Vier maanden geleden verhuisde Tessa Wijning met man en twee kinderen vanuit Eindhoven naar Welberg.  Een hele overgang van het bruisende stadsleven naar het rustige platteland maar van heimwee is geen sprake. “Ik mis hier niks, behalve een ruilbeurs voor kinderkleding zoals we die in Eindhoven wel kennen.” Kersverse vriendin Rieneke Bos (moeder van vier kids)hoorde het concept aan en zag er de voordelen van in. De ondernemende types besloten de koe bij de hoorns te vatten en de Kleding Ruil Steenbergen op te zetten.

Pijn in het hart

Duurzaamheid en de sociale gedachte is wat hen drijft. “Iedereen die kinderen heeft, kijkt wel eens met pijn in het hart naar de kleertjes die amper gedragen alweer op de ‘te klein’-stapel gaan,” legt Rieneke uit. “Dat is zonde van leuke kleding, van het geld en voor het milieu. Natuurlijk ruil ik ook wel eens met vriendinnen of moeders op school, maar dat matcht niet altijd. Bovendien is het een manier om de gemeenschap samen te brengen en daar is iedereen bij gebaat.“

Rond de oren

Aanstaande dinsdag is bedoeld om zoveel mogelijk kleding in te zamelen ter voorbereiding op de eerste officiële ruilavond. Inmiddels doet de mond-tot-mond reclamemachine goed zijn werk: “De tassen met kleren vliegen ons rond de oren.” De bedoeling is dat de Kleding Ruil Steenbergen maandelijks plaatsvindt op een woensdagochtend en een dinsdagavond. Voor data en tijden staat de Facebookpagina Kleding Ruil Steenbergen ter beschikking.

Kaartje

Wie in de toekomst gebruik maakt van de Kleding Ruil Steenbergen kan bij binnenkomst de tas met meegenomen kleding inleveren. De donateur krijgt dan een kaartje waarop staat hoeveel stukken onder- en bovenkleding men uit kan zoeken in de rekken. In overleg kan daar flexibel mee omgegaan worden, maar het is wel de bedoeling dat men met ongeveer evenveel kledingstukken vertrekt als men gekomen is.

Sponsor gezocht

De kleding komt overzichtelijk gerangschikt op maat en geslacht aan rekken te hangen. Het gebouw van MJW De Klup aan de Kapelaan Kockstraat in Welberg is de plek waar het allemaal gaat gebeuren. “Het is aan aantrekkelijke locatie. Iedereen kent het en het is centraal gelegen met volop parkeergelegenheid,” aldus de dames die beiden vrijwilliger zijn bij MJW De Klup.

Wijnings en Bos zijn nog wel op zoek naar een eenmalige sponsor. “We willen de kleding die na afloop overblijft graag netjes kunnen bewaren want een volgende keer is er misschien iemand die juist iets in die maat zoekt. Daar hebben we twintig grote plastic bakken voor nodig en het zou fijn zijn wanneer iemand die zou willen sponsoren.”

Wie zich hiervoor wil melden kan dat doen via de Facebookpagina of kledingruilsteenbergen@outlook.com

Tessa Wijnings en Rieneke Bos hebben samen de Kleding Ruil Steenbergen opgezet. Zij nodigen iedereen uit om aanstaande dinsdagavond kinderkleding te doneren bij het gebouw van MJW De Klup in Welberg.

Uit de Steenbergse Courant