Afbeelding
dinsdag 6 maart 2018, 15:03

Vogelkijkhut ook bij -10 graden een bezoekje waard

STEENBERGEN/KRUISLAND – Zelfs op een ijskoude winterdag is de nieuwe vogelkijkhut aan de Kruislandsedijk een prima plek om even uit te blazen en van de prachtige omgeving te genieten. Toegegeven, het is qua comfort aantrekkelijker om de houten luikjes die uitzicht bieden op het water van de Rode Weel dicht te laten. Eenmaal open, blaast koning Winter zijn bevroren adem onverbiddelijk in het gezicht van de bezoeker. Het vergezicht over het water en de rietkragen met daarachter het weidse polderlandschap maakt ieder fysiek ongemak echter meer dan goed.

Wie vanaf de hoger gelegen Kruislandsedijk dagelijks voorbij rijdt, heeft niet altijd oog meer voor de schoonheid van het gebied, maar wie er via de omlijsting van de accoya houten vogelkijkhut naar kijkt, krijgt plotsklaps een heel ander beeld. Als een toerist op eigen grondgebied. Zelfs nu het gebouw zijn functienaam nog geen eer aan doet, want buiten een groep samengepakte ganzen op de ijsvlakte in de verte, was er afgelopen week weinig ornithologische actie.

Op het water rusten

Het gebouw is geen rechttoe rechtaan hut maar een fraai ontwerp van architectenbureau Ro&Ad. De gedachte erachter is dat het gebouw op het water lijkt te rusten en dat is alleszins geslaagd, zelfs nu hij nog niet helemaal af is. De hut past binnen de reeks accoya houten objecten die we al eerder zagen verschijnen langs de lijn van de West Brabantse Waterlinie. In de gemeente Steenbergen hebben we bijvoorbeeld het vorig jaar geopende sluiseiland bij De Blauwe Sluis, ook aan de Kruislandsedijk, de Steenbergse haven en de Bunkertreppe bij het Benedensas. De vogelkijkhut is mede betaald door Brabants Landschap, de beheerder van het natuurgebied.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant