Afbeelding
vrijdag 9 maart 2018, 13:45

Petrus en Paulus wint finale Scholendebat

STEENBERGEN – Aan het begin van de finale van het grote scholendebat stelde tijdelijk burgemeester Jeroen Weerdenburg de retorische vraag met wie de bekers naar huis zouden gaan. Twee uur later was het bekend. De beker voor de beste debater ging naar Julian Nijssen van De Nieuwe Veste uit Steenbergen Het beste idee komt van de Petrus en Paulusschool die de bijbehorende cup mee naar Dinteloord mocht nemen. De school krijgt de beschikking over 2500 euro waarmee zij het plan, het geven van EHBO lessen aan basisschoolleerlingen in de gemeente Steenbergen, verder tot uitvoering kunnen brengen.

Beide scholen waren evenals de Kruislandse Zonnebergschool als winnaar uit de voorrondes gekomen en mochten vanmorgen hun idee te vuur en zwaard verdedigen. Letterlijk, want het vragenvuur waar zij elkaar aan onderwierpen was niet voor de poes.

Verrassing

Aan de jury was de moeilijke taak om de drie zeer uiteenlopende ideeën te beoordelen op presentatie, uitvoering en haalbaarheid. Zo leek het idee van de Zonnebergschool om maandelijks iemand blij te maken met een Verrassing heel sympathiek en dat gold zeker ook voor het plan van De Nieuwe Veste om (eenzame) ouderen iedere maand een gezellige middag te bezorgen. Juryleden Kees de Bruin (eigenaar HEMA Steenbergen), Harry van der Klink (directeur bibliotheek Het Markiezaat) en leerplichtambtenaar Erica Knop kozen uiteindelijk voor de Petrus en Paulusschool omdat dit team de tips die in de voorronde waren gegeven, het beste in hun verhaal hadden verwerkt.

Niet iets verzinnen

Reden tot grote vreugde bij Kay van Est, Eva de Schutter en Steyn Pietjouw (met een beetje hulp van teamcoaches Esther Prent van Gewoon Lokaal! en wethouder Petra Lepolder). Naar eigen zeggen lag een gedegen voorbereiding aan de overwinning ten grondslag. “We hebben heel veel geoefend,” benadrukt Eva. Een tip voor de debaters van de toekomst misschien? “Weet waar je over praat en blijf bij je verhaal. Als je het niet weet, zeg dat dan gewoon maar ga niet iets zitten verzinnen.”

Leuk om mee te doen

Namens De Nieuwe Veste kon Ine Pullens melden dat zij haar Dinteloordse collega’s de overwinning van harte gunt. Het eigen idee om ouderen een gezellige middag te bezorgen redde het niet, maar dat drukte de pret geenszins: “Natuurlijk hadden wij het liefst gewonnen maar het was al leuk genoeg om mee te doen.” Uit hun midden werd Julian Nijssen als beste debater van de gemeente Steenbergen gekozen. Volgens hem een gave die hij van zijn moeder heeft meegekregen. “Maar thuis wordt er niet zoveel gediscussieerd hoor.” De ervaring van het schooldebat heeft hem zeker op het spoor van een bestuurlijke carrière gezet. “Wie weet, ik sluit het niet uit,” aldus zijn politieke antwoord. ” Joy Droogsma was het derde lid van het Nieuwe Veste-team. Zij werden ondersteund door Theo van Es (nu nog StAn, straks VVD) en Eric van der Spelt.

Voor alle leerlingen, dus ook voor Rieke Huysmans, Kim Uijtdewilligen en Lotte Cobelens van de Zonnebergschool (met teamcoaches Loes Baselier van D66 en Jurgen Huijbrechts van het CDA) was er een mooie medaille ter herinnering aan het spel.

Ook Wessel Scherpenisse die namens De Nieuwe Veste in het publiek zat, ging niet met lege handen naar huis. Hij won de kennisquiz met weetjes over de gemeenteraad die in de pauze werd gehouden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant