vrijdag 13 april 2018, 12:38

Wandeling langs de Zuiderwaterlinie Steenbergen toont natuur en sporen naar het verleden

STEENBERGEN – Vanaf Bergen op Zoom in het westen, langs Steenbergen, tot Grave in het Oosten loopt de Zuiderwaterlinie. Hieraan liggen vijf vestingsteden, een aantal forten en fraaie natuur. Om de linie met eigen ogen te aanschouwen wandelt gedeputeerde Henri Swinkels steeds een deel van het traject. In de gemeente Steenbergen werd hij gisteren – donderdag - vergezeld door wethouder Petra Lepolder, boswachter Eric de Jonge van het Brabants Landschap en Peter Jongenelen, die nauw betrokken is bij Expeditie Nassau. De wandeltocht hier ging van het Oudland naar Fort Henricus.

In de afgelopen jaren is mede op initiatief van de provincie Noord-Brabant geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Zuiderwaterlinie, die vele decennia lang in de vergetelheid is geraakt. Tijdens het Europese Erfgoedjaar staat de verdedigingslinie echter goed in de schijnwerpers Om alle schakels langs de linie symbolisch met elkaar te verbinden wordt zelfs in september een speciaal Liniepad geopend. Swinkels verkent de route via zijn wandeling alvast. “Ik loop steeds drie uur en nodig diverse mensen in de verschillende gemeenten uit om met me mee te lopen”, zo laat de gedeputeerde weten.

Natuur en historie

In de gemeente Steenbergen werd Swinkels dus vergezeld door wethouder Lepolder, Eric de Jonge en Peter Jongenelen. Boswachter de Jonge toonde diverse zaken uit de natuur, de bossen in het Oudland, de sporen van de vos en de diverse plantsoorten. Peter Jongenelen vertelde in het schootsveld bij de Krommeweg over Expeditie Nassau, het project om het vestingverleden van Steenbergen onder de aandacht te brengen van de bewoners.

Foto: Petra Lepolder, Peter Jongenelen en Eric de Jonge wandelden samen met gedeputeerde Henri Swinkels langs het gedeelte van de Zuiderwaterlinie dat in de gemeente Steenbergen ligt.  Foto: Peter van Trijen

Uit de Steenbergse Courant