vrijdag 27 juli 2018, 09:20

Tien dagen vlinders tellen in eigen tuin

STEENBERGEN – Vanaf vandaag kunt u mee doen met dé ideale activiteit voor een warme zomer: vlinders tellen. Gewoon post vatten op een stoel in de tuin naast een bloemrijke struik, pen en papier  in de aanslag en tellen maar. Dat kan nog tot en met 5 augustus tijdens de nationale TuinvlindertellingTelTiendaagse. Het is de tiende keer dus da’s een goede reden om er een gebakje bij te eten.

Het belangrijkste is natuurlijk het goede werk dat er mee gedaan wordt want door het tellen van vlinders kan men meten hoe het met de natuur gaat. Dagvlinders reageren snel op het milieu en de klimaatverandering. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Ook gegevens uit de bebouwde kom horen daarbij. Met de tuinvlindertelling probeert De Vlinderstichting, samen met  iedereen die van vlinders houdt, zoveel mogelijk gegevens te verzamelen.

Herkennen en melden

Iedereen kan zijn of haar waarnemingen direct doorgeven via de app Vlindermee of de website www.vlindermee.nl. Wie hulp nodig heeft bij het herkennen van vlinders kan de handige herkenningskaart downloaden. Of gebruik de app Vlindermee.

Droge en warme zomer

Insecten sterven in rap tempo uit en ook met de vlinders gaat het niet goed. Daar merken we deze zomer niet veel van want door de warmte en de droogte vliegen er juist meer dan normaal. De Vlinderstichting is benieuwd hoe het zich verder ontwikkelt. De rupsen hebben straks namelijk fris groen blad nodig om te eten en dat kan wel eens een probleem worden. Door de vlinders te blijven tellen kan de vlinderstand goed bijgehouden worden.

Alle informatie over vlinders en de vlindertelling is te vinden op www.vlindermee.nl. Hier staan ook veel tips op om de tuin zo vlindervriendelijk mogelijk te maken.

Uit de Steenbergse Courant