woensdag 5 september 2018, 12:29

Waterspektakel ‘Zonder Genade van de Kade’ afgelast

STEENBERGEN – Vorige week zag het er nog redelijk uit en was de hoop dat het waterspektakel ‘Zonder Genade van de Kade’ wel door zou kunnen gaan, ondanks nog wat Blauwalg in het water van de Vliet. De hoop en verwachting was dat de blauwalg tijdens de keuringsdatum van het water wel zou zijn verdwenen. Dat blijkt niet het geval. Er is teveel blauwalg, de gezondheidsrisico’s zijn te hoog, zo blijkt uit een rapport van Brabant Delta, dat de organiserende commissie van Lions en Tafelronde zojuist heeft ontvangen. Er is met pijn in het hart besloten om het evenement tijdens de jaarmarkt zaterdag niet door te laten gaan. Het is een duidelijke domper voor de organisatoren, die veel tijd en energie in de voorbereidingen hebben gestoken. Wellicht komt er in het voorjaar een tweede poging.

Advies Brabantse Delta

“Veel te hoge Blauwalg waardes, een te hoog gezondheidsrisico en het advies om het evenement niet door te laten gaan. Zo blijkt uit een zojuist ontvangen bericht van Brabantse Delta. Dat deed de deur wel definitief dicht”, zo melden de organisatoren. Technische ingrepen zouden geen oplossing bieden, de aanhoudende noordenwind zorgt steeds voor nieuwe aanvoer van Blauwalg in de haven. “Het is niet vertrouwd om de deelnemers zaterdag in het water te sturen. Dat geldt ook voor de medewerkers van de brandweer, die veel langer in het water liggen”.

Wellicht in later stadium

Vandaar de duidelijke beslissing om het evenement geen doorgang te laten vinden. “Heel jammer, maar met spelletjes in de openlucht zijn dit soort risico’s nu eenmaal aan de orde. Bekeken wordt nu of deelnemers en sponsoren worden uitgenodigd om zaterdagmiddag om 15:00 uur bijeen te komen, ‘al was het alleen maar voor de gezelligheid’. Een suggestie om het evenement in het voorjaar 2019 wellicht te herhalen wordt bekeken.

Uit de Steenbergse Courant