Historische Stadswandeling Steenbergen: Wandelen door levend verleden van Steenbergen
STEENBERGEN – Afgelopen zaterdag kwam de geschiedenis tot leven tijdens de eerste Historische Stadswandeling Steenbergen. Als het aan de organisatoren Ad Vermeulen en Ger Baten, maar zeker ook aan de ruim 160 deelnemers ligt, volgen er nog velen. De druilerige regen deed haar best om het stadshart een triest aangezicht, maar was geen partij voor de vertellers langs de route die het verleden glansrijk deden herleven.
Het idee voor de stadswandeling kwam van Ad Vermeulen die samen met echtgenote Helma al vele excursies liep in steden in binnen- en buitenland. “Waarom kan dit niet in Steenbergen?,” was de vraag die hem bij die gelegenheden steeds weer in gedachte schoot. Het antwoord daarop is inmiddels bekend, namelijk omdat Ad Vermeulen toen nog niet met pensioen was. Dat is inmiddels wel het geval was en daar gaat Steenbergen nog het nodige profijt van krijgen.
Terug in de tijd
Vermeulen sloeg de handen ineen met Ger Baten voorzitter van heemkundekring De Steenen Kamer die al de nodige themaroutes in Steenbergen uitzette. Samen stelden de heren een wandeling die over een afstand van 5,5 kilometer enkele van de vele wetenswaardigheden uit de geschiedenis van Steenbergen vertelt. Ter gelegenheid van de ingebruikname van de route werd een tiental vertellers opgetrommeld die op diverse locaties in de stad de deelnemers mee terugnamen in de tijd.
Steenbergse suikerslof
In hotel-café-restaurant De Wallevis kwamen de deelnemers samen. Wethouder Wilma Baartmans had voor de gelegenheid een toepasselijk 17e-eeuwse jurk aangetrokken. Zij complimenteerde de initiatiefnemers met hun inzet en nam de gelegenheid te baat om de rol van sterke vrouwen in de historie van Steenbergen toe te lichten. Na een warme bak koffie en een Steenbergse suikerslof gingen de wandelaars groepsgewijs terug in de tijd.
Drukke agenda
Nog slechts enkele honderden meters onderweg, liepen zij bij de Witte Villa tegen Co Oerlemans aan die er het verhaal van de familie Van Loon en de suikerfabriek vertelde. Voor het oude stadhuis aan de Kaaistraat hadden de Meerminnen post gevat. Zij maakten kort tijd in hun drukke agenda om hun legende, die onlosmakelijk met de Strienestad verbonden is, te vertellen.
Stenen leeuw
In het nieuwe gemeentehuis maakten velen voor het eerst kennis met het allereerste Middeleeuwse stadhuis van Steenbergen. Dat is daar namelijk te bewonderen op het oudst bekende schilderij van Steenbergen dat ontdekt werd door plaatsgenoot en voormalig conservator van het Markiezenhof, Jan Peeters. Een stenen leeuw die de voorzijde van het stadhuis sierde, is bewaard gebleven. Later vond deze leeuw, evenals zijn inmiddels verdwenen broer, een plek in het stadhuis aan de Kaaistraat. Diverse deelnemers aan de stadswandeling konden zich nog levendig herinneren hoe zij op hun trouwdag poseerden tussen beide beelden.
Pijpje
Korte bezoeken aan de katholieke en de protestantse kerk ontbraken uiteraard niet. Zij het laatstgenoemde gebouw wees Ad Vermeulen op een pijpje dat uit de achtergevel steekt. “Als de organist tijdens de dienst hoge nood had, kon hij natuurlijk niet naar beneden om van het toilet gebruik te maken. Daarom was er boven een voorziening getroffen, waardoor hij zich toch kon verlichten en het organistenwater via het pijpje naar buiten werd afgevoerd.” Aangezien alle gelovigen zich op dat moment toch in het gebouw bevonden, was het risico dat de neerslag op nietsvermoedend passanten terecht zou komen, minimaal.
Grote kleine man
Op het balkon van het Napoleonhuis tegenover de kerk sprak niemand minder dan Napoleon zelf, vertolkt door Frans van Eekelen, de aanwezigen toe. De grote kleine man vertelde waarom niet hij, maar zijn broer ooit in de Strienestad verbleef. Hij sloot af met een wijs woord aan de menigte op het plein om altijd beducht te blijven op dictators die ook in deze moderne tijd een grote bedreiging voor de vrijheid vormen.
Vaandel
En zo maakten de wandelaars vele bijzondere stops langs de route. Zoals in de wijnkelder onder de voormalige pastorie (voorheen Mikro Elektro) aan de Grote Kerkstraat waar het oudste vaandel van muziekvereniging Volharding te bewonderen was. Geschiedkenners en verhalenvertellers wachtten ook bij de graven van Guy Gibson en Jim Warwick, het galgenveld aan de Krommeweg en het park in de stad.
BS-er
Halverwege de route werd bij zorgcentrum Onze Stede een welkome warme bitterbal getrakteerd. Eenmaal terug in De Wallevis wachtte de vermoeide wandelaars een optreden van Bekende Steenbergenaar Jan Ligtenberg die onder begeleiding van accordeonist Bern Vroon het verleden van Steenbergen bezong.
De route en de informatie komen bijeen in het routeboek van de Historische Stadswandeling Steenbergen dat binnenkort onder meer te downloaden is via de site www.vvvbrabantsewal.nl
Ronde Groot Steenbergen
Ad Vermeulen en Ger Baten toonden zich na afloop zeer tevreden. Hun hoop is er op gericht dat er een vaste groep stadsgidsen komt die met regelmaat rondleidingen willen geven aan belangstellenden. Voor nu heeft Vermeulen het volgende project alweer in de steigers staan: “Door de gemeente Steenbergen loopt een fietsroute, ‘De ronde van Groot Steenbergen’. Deze is in 2007 bedacht door het college van burgemeester en wethouders ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de gemeente. Het is een prachtige route die helaas niet erg bekend is. Ik ga proberen daar verandering in te brengen.”
Door: Dasja Abresch