Afbeelding
dinsdag 30 oktober 2018, 13:00

Uitgebreide discussie over windmolens Karolinadijk

STEENBERGEN – De bomvolle raadszaal maandagavond toonde aan hoezeer de windmolens in Dinteloord de gemoederen bezighouden. De beeldvormende vergadering was georganiseerd door de gemeenteraad om inzicht te krijgen in de standpunten van de verschillende partijen. Broodnodig, want nu de besluitvorming over de opschaling van de vier windturbines in de Karolinapolder is uitgesteld, heerst meer dan ooit de vraag wat de juiste weg is. Worden het uiteindelijk toch de hogere molens zodat er wellicht ook nog wat inzit voor de omwonenden, of moeten die Megamolens volgens de gelijknamige actiegroep koste wat kost worden tegengehouden?

Initiatiefnemer Innogy schitterde door afwezigheid. Het energiebedrijf wil zich niet mengen in een politieke discussie, zo luidt de verklaring. Al eerder liet het bedrijf weten het uitstel van het besluit te betreuren, vanwege het mislopen van de subsidie die in oktober moest worden aangevraagd. Maar wethouder Baartmans liet zich niet opjagen en mede vanwege de grote hoeveelheid ingediende zienswijzen verklaarde ze in augustus dat “zorgvuldigheid boven snelheid” moest gaan.

“Sowieso gigantisch”

Tijdens het rondetafelgesprek werd er uitgebreid gediscussieerd over de consequenties van dit besluit van de gemeente. De leden van de Regiegroep hadden van tevoren getwijfeld om aan te schuiven, omdat de groep zichzelf heeft opgeheven omdat ze in hun ogen niet serieus werden genomen door de gemeente. “We waren een heel eind op weg in de gesprekken met Innogy over de maatregelen die zij bereid waren te nemen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Die windmolens worden sowieso gigantisch, en in onze optiek kan je dan maar beter instemmen met het verhogen naar 180 of 210 meter, zodat er gesproken kan worden over sociale randvoorwaarden voor de omwonenden. Bij lagere windmolens zit dat er vanwege de lagere opbrengst niet in”, aldus Tiny Oosterling namens de voormalige Regiegroep. Een ander lid van de groep, Frits van Melle, stelde dat de gemeente de omwonenden maar moet gaan compenseren als er uiteindelijke geen sociale randvoorwaarden komen. “De bewoners mogen niet de dupe worden van het uitstel.”

Meer vertrouwen

Er klonk een hoop gemor uit de zaal bij de opmerking dat de overlast niet zal veel zal verschillen bij hogere turbines. Op de publieke tribune zaten vooral Dinteloorders die in de buurt van het windmolenpark wonen. Zoals Louis ter Veen en Marlies Michielsen die aan de Schenkeldijk wonen. “Aan het einde van onze straat kijken wij uit op de molens die nu nog 70 meter hoog zijn. We hebben geaccepteerd dat er opschaling nodig is, maar we zitten er niet op te wachten dat ze dichterbij worden geplaatst en hoger worden dan 150 meter. Ik kan me eigenlijk niet eens voorstellen hoe dat er precies uit komt te zien”, zegt Ter Veen. Marlies Michielsen kan na afloop van de vergadering wel zeggen dat ze er meer vertrouwen in heeft gekregen dat er voor de belangen van de omwonenden wordt opgekomen. “Ik dacht dat we voor niks zouden komen, maar ik heb toch zinnige argumenten gehoord.”

“Stelt geen pepernoot voor”

Het stel steunt de de actiegroep ‘Dinteloord tegen MEGAmolens’ die 1000 protesthandtekeningen van inwoners aan de raad kon aanbieden. Arie van de Berg had als woordvoerder van de actiegroep een duidelijke boodschap: “Die molens gaan het woon- en leefgenot van alle Dinteloorders op onbeschrijfelijke wijze aantasten. Die compensatie mogen ze houden, die stelt geen pepernoot voor. Wij begrijpen dat de gemeente Steenbergen zich aan haar belofte moet houden als het gaat om het leveren van windenergie, maar niet met molens boven de 150 meter. Volgens zijn mede-actievoerder Frits van Hoorn is het ook mogelijk om met drie molens van net onder de 150 meter de doelstellingen van de provincie te behalen. “Die kunnen dan ver genoeg van het dorp afstaan en er zijn geen knipperlichten nodig.”

Helemaal overnieuw

Henk Baptist van natuur- en milieubeschermingsorganisatie Sirene, haalde met een hele lijst aan argumenten de werkwijze die tot nu toe is gevolgd onderuit. “Het beste is om de hele procedure opnieuw te doen, want het college probeert nu een proces te repareren wat verkeerd is begonnen”, stelt Henk Baptist namens Stichting Sirene. 

De raadsleden kunnen alle informatie meenemen in hun voorbereiding op het debat dat op 4 december in de oordeelvormende vergadering zal worden gehouden. Het definitieve besluit wordt in februari door de gemeenteraad genomen.

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant