Afbeelding
dinsdag 25 december 2018, 15:10

Lichtjestocht Steenbergen blijkt daverend succes

STEENBERGEN - Vooraf had de organisatie nog haar twijfels of er wel voldoende bezoekers naar de lichtjestocht zouden komen. Die vrees was ongegrond. Duizenden mensen hebben de tocht door de stad gemaakt. Iedereen was onder de indruk van de sfeer, het acteerwerk, de lichtjes, de liederen en vooral van de organisatie die een grote pluim verdient voor al hun werk. 

Het Kerstverhaal werd door de hele stad uitgebeeld

Vanaf vijf uur stonden er al rijen mensen te wachten om de groots aangekondigde lichtjestocht door de stad te volgen. Toen de burgemeester het evenement officieel had geopend mocht de eerste groep mensen door de tijdmachine. Op speelse wijze werd men terug in de tijd gebracht en kon de tocht beginnen. Duizend glazen potten gevuld met lampjes markeerden de route. Dit gaf, zeker toen het helemaal donker was een zeer sfeervol beeld. De tocht ging eerst richting de Gummaruskerk. Daar werd uitgebeeld hoe Maria van de engel Gabriël de aankondiging kreeg dat zij uitverkoren was het kind van God te dragen.

Daarna voerde de tocht door de donkere kerk waar de twee dames prachtig werd gezongen. Voor het verlaten van de kerk vertelde Maria aan Jozef dat ze zwanger was. Gelukkig kreeg Jozef meteen het teken Gods dat Maria inderdaad Zijn zoon droeg en dat het kindje Jezus zou gaan heten.  

De route ging verder via de Oostdam. Daar werd een scene gespeeld met het bezoek van Herodus aan Julius Augustus. De lichtjes voerden verder richting de Hervormde kerk. Onderweg klonken de stemmetjes van een groep engeltjes die zongen over hun tocht en het volgen van de ster.

Naast de Hervormde kerk stond een herberg. Helaas ook deze was helemaal vol. De stoep werd vakkundig geveegd en er was fruit voor alle kinderen die al zo lang onderweg waren. In de Kleine Kerkstraat zaten drie schaapsherders met hun schapen bij het vuur. Ze hadden het koud en waren vreselijk moe. Daar verscheen plotseling de engel Gabriël aan hen. Zij vertelde dat ze de ster moesten volgen. Die zou hen leiden naar een bijzondere pasgeborene. De Zoon van God.

Uiteraard gaven de herders gehoor aan deze oproep en ze nodigden iedereen uit mee te gaan. De lichtjes leidden de groep verder richting de Beerenstraat. Daar klonk vrolijke kerstmuziek en waren ook de drie Wijzen onderweg naar het Kindeke Jezus. Ook zij vertelden hun deel in het Kerstverhaal en wezen de weg naar Bethlehem. Eenmaal aangekomen bij de stal waarin Maria samen met haar pasgeboren zoon zat was de lichtjestocht ten einde. Bij kerkgenootschap Open Deur was er voor iedereen een versnapering. Aan lange rijen tafels genoten de wandelaars na van een geweldige lichtjestocht.

Wat hebben deze mensen een hoop werk verzet

Al tijdens de lichtjestocht spraken mensen over de omvang van het evenement. Vanaf de start was het prima geregeld. De lange rij wachtenden werd vermaakt met livemuziek. Iedereen mocht op de foto en tijdens het lange wachten werden suikerspinnen uitgedeeld. De sfeer was opperbest en het weer zat gelukkig ook mee. Tijdens de tocht zorgen verkeersgeleiders ervoor dat iedereen veilig over straat kon.

Het toneelspel van acteurs van theaterschool Myra Ceti - naar een script dat is geschreven en geregistreerd door Mirella Ooms in samenwerking met leden van Open Deur - was uitstekend. Maria beeldde haar rol zo goed uit dat een jongetje bij het afscheid heel uitbundig “Dag Maria” riep. Toen Maria niet antwoordde riep hij het nogmaals, en nog een keer. Dit zorgde voor hilariteit onder de wandelaars.

Iedereen verbaasde zich over het aantal lichtjes dat de tocht uitstippelde. Ze bleven allemaal staan, de hele avond. Op de route liepen vrijwilligers rond met koffie en chocomel en hier en daar een broodje voor de medewerkers. Ook dit was tot in de puntjes verzorgd.

De tocht was in het begin vooral indrukwekkend. Tegen het einde werd het wat luchtiger. Dit kan veroorzaakt zijn door de kameel van de drie Wijzen. Het dier had helemaal geen zin om keurig stil te blijven staan. Dit zorgde ervoor dat de Wijzen hun rol soms niet helemaal serieus speelden, maar het was erg grappig om te zien. Bij het kerkgenootschap Open Deur bleek hoe men onder indruk was van de hele avond. Er was enkel lof voor de organisatie, alle medewerkers en vrijwilligers die dit spektakel hebben mogelijk gemaakt.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant