Afbeelding
donderdag 17 januari 2019, 11:38

Moeizaam traject bij Fort Henricus drijft ondernemer uit Steenbergen

STEENBERGEN – Een bierbrouwerij bij Fort Henricus als unieke publiekstrekker voor toeristen uit de hele regio. Dit mooie plaatje is als een zeepbel uit elkaar gespat. De gemeente Bergen op Zoom maakte gisteren via de besluitenlijst van het college bekend dat de stad een eigen bierbrouwerij krijgt. Ondernemer Kees-Jan Kooijmans heeft eieren voor zijn geld gekozen en is met zijn plannen in de buurgemeente neergestreken omdat het in Steenbergen maar niet wilde vlotten. Grootste partij in de raad, Gewoon Lokaal!, baalt stevig van dit verlies. “Het is een gemiste kans op vele fronten voor onze gemeente. Wethouder Lepolder heeft dit traject onnodig ingewikkeld gemaakt waardoor het gebied voor jaren op slot zit”, zegt raadslid Dasja Abresch namens Gewoon Lokaal!.

“Ik ben met mijn plannen voor een brouwerij gecombineerd met horecagelegenheid op meerdere locaties gaan kijken. Fort Henricus was inderdaad een plek waar ik graag was neergestreken, maar het werd al snel duidelijk dat het een langdurig proces ging worden. In Bergen op Zoom werd mijn idee gelijk omarmd en heb ik alle medewerking gekregen van de wethouder, raad en ambtenaren. Daarom kan ik nu mijn wens: een bierbrouwerij op een historische locatie, in Bergen Op Zoom beginnen. Eind van het jaar hoop ik mijn deuren te openen in een voormalige gieterij”, vertelt Kees-Jan Kooijmans.

Wethouder ziet nog kansen voor Steenbergen

De ondernemer heeft drie jaar geleden zijn eigen biermerk Heer van Oranje opgezet. Daarnaast heeft hij ook het Steenbergs bier Wit Kruis nieuw leven ingeblazen. Wit Kruis werd vanaf de 15e tot en met begin 20e eeuw gebrouwen in Steenbergen. Extra zuur dat het nu in de brouwketels in Bergen op Zoom zal worden geproduceerd. Wethouder Lepolder ziet het echter niet als een nederlaag en ziet nog kansen in de toekomst. “Op dit moment konden we deze ondernemer niet meer bieden. Het is nu eenmaal zo dat er veel verschillende partijen bij deze grond betrokken zijn. Veel complexer krijg je het niet. Maar we hebben onlangs nog een positief gesprek gehad met de ondernemer en wat mij betreft zou het en/en kunnen zijn”, zegt Lepolder.

Kan nog wel twee jaar duren

Ze bedoelt hiermee dat Kooijmans wellicht in de toekomst zijn brouwerij kan uitbreiden met een tweede vestiging bij Fort Henricus. “Ik heb begrepen dat het nog wel twee jaar kan gaan duren voordat er wat gaat gebeuren op die plek. Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik ga me nu eerst focussen op de start in Bergen op Zoom”, zegt de brouwer.

“Waarom lukt het Steenbergen niet?”

De verkoop van de loodsen bij Fort Henricus aan een ondernemer met een goed plan is een onderwerp waarover al menig discussie is gevoerd in de raadszaal. Afgelopen zomer is er nogmaals via een motie druk uitgeoefend op wethouder Lepolder om toch vooral haast te maken omdat ondernemers anders hun heil elders zouden gaan zoeken.

Voor Gewoon Lokaal! is het vertrek van de bierbrouwer een reden om artikel 40 vragen te stellen aan het college. “Waarom lukt het onze gemeente Steenbergen maar niet om (lokale) ondernemers te boeien, binden en vast te houden met als resultaat dat zij hun bedrijf ook daadwerkelijk in Steenbergen vestigen, blijven of uitbreiden?”, zo staat het in de verklaring.

Dasja Abresch (GL!) voegt daaraan toe dat ze heel goed begrijpt dat Bergen op Zoom haar deuren voor Kooijmans heeft opengezet. “Een ondernemer met een prachtig plan dat niet alleen zijn eigen belang, maar ook het cultuurhistorisch erfgoed en onze toeristisch-recreatieve belangen dient. Wat ik daarentegen niet begrijp is waarom wij daar als gemeente Steenbergen in falen.”

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Uit de Steenbergse Courant