Afbeelding
zaterdag 25 mei 2019, 11:00

Gemeente Steenbergen wil van doorkomst Vuelta groot feest maken

STEENBERGEN – De gemeente Steenbergen maakt in augustus volgend jaar de doorkomst van de ronde van Spanje – Vuelta 2020 – mee. In de derde etappe van de ronde die in Nederland start zullen de deelnemende renners 17 kilometer lang door de gemeente zoeven. Dat korte moment van glorie wil de gemeente optimaal benutten om in de schijnwerpers te staan, maar zeker ook om er een leuk feest rond te bouwen. Gisteravond werd tijdens een ‘wielercafé’ in de KMC-tent op de Steenbergse Markt het officiële startschot gegeven voor de voorbereidingen.

Coryfee Jan Jansen – ooit Wereldkampioen, winnaar van de Vuelta (1968) en winnaar Tour de France (1969) – en bondscoach en plaatsgenoot Koos Moerenhout – 7 maal deelnemer aan de Vuelta – waren uitgenodigd om te vertellen over hun bevindingen in de wielersport. Het doel daarbij was om bezoekers van het café nog nauwer te betrekken bij het wielrennen in het algemeen en toprondes als de Vuelta in het bijzonder. Dit alles in de hoop dat inwoners en verenigingen zich aansluiten bij een peloton enthousiasten die hun schouders onder de feestelijkheden willen zetten.

In Steenbergse Courant van aanstaande vrijdag wordt uitgebreid teruggekomen op de verhalen van beide wielerfanaten die aangespoord door wielerspeaker Johan van der Made een kijkje gaven in hun wielerverleden.

Jan Janssen: ‘Vroeger stond ik met kippenvel langs de koers in Steenbergen’

Het tweetal gaf daarbij blijk van een duidelijke band met Steenbergen dat destijds met de ronde tijdens de Paasdagen duizenden belangstellenden trok. “Ik stond als jongetje met kippenvel in de S-bocht daar op de Kruispoort en bij die bocht bij de fietsenmaker te kijken naar de voorbijflitsende renners in van die prachtige wielrennerstruien met reclame van bekende merken. Zo’n trui wil ik ooit ook, dacht ik toen”, vertelt de 79-jarige wielerlegende Jan Jansen. Hij won uiteindelijk twee gele truien: in de rondes van Frankrijk en Spanje, naast een WK-trui.

Als 15-jarige reed Koos Moerenhout eveneens in de Steenbergse ronde om later als profrenner tot tweemaal toe het Nederlands kampioenschap te veroveren en een forse carrière in de wielersport te maken.

‘Zoef: het peloton raast voorbij’

Tijdens de avond kwam een goed advies naar buiten: “Als de renners van de Vuelta als peloton door West-Brabant rijden, dan is het ‘Zoef’ en ze zijn voorbij. Het is daarom belangrijk om er zelf een feest van te maken met leuke en interessante activiteiten die de inwoners plezieren”. En ook het advies van de ervaren Jansen en Moerenhout: “De helikopter beelden die worden uitgezonden zijn een goed middel om in de picture te komen. Verzin iets ludieks”.

Oproep voor vrijwilligers

Wethouder sportzaken Ester Prent bleef met de benen op de grond: “We gaan er zeker iets moois van maken. Niet alleen praten maar gewoon doen”. Samen met burgemeester Ruud van den Belt werd de wethouder bij de presentatie in Breda enthousiast. Het tweetal ziet volop mogelijkheden en riep de hulp in eigen huis de hulp in van Bart van Est, die zijn sporen bij het wielrennen onder meer als Wereldkampioen 100 kilometer ook heeft verdiend. Van Est gaat het project mede trekken. Hij roept belangstellenden op om zich als vrijwilliger te melden. Dat kan door een berichtje te sturen naar:
vuelta2020@gemeente-steenbergen.nl.

Er hebben zich spontaan al inwoners en verenigingen gemeld. De hoop en verwachting is dat dit uitgroeit tot een veel groter aantal. Samen gaan ze er een waar wielerfeest van maken, zo is de intentie.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant