Afbeelding
zondag 26 mei 2019, 15:00

Quatre-Mains voor Màxima in Hof van Nassau

STEENBERGEN – Wanneer koningin Màxima op dinsdag 28 mei de officiële opening heeft verricht van het Hof van Nassau maakt ze een rondwandeling door dit prachtige verpleeghuis aan de Lindenburghlaan. Op haar verzoek gaat ze op bezoek in een van de woningen en tijdens haar wandeling door de binnentuin passeert de koningin de ‘Hofzaal’. Hoe toepasselijk zou het zijn wanneer zij die ook even binnengaat. Zeker wanneer ze ontdekt dat een van de bewoners voor haar pianospeelt.

Want ‘IJs en weder dienende’ zal bewoonster Alberdina van Borssum samen met pianist-organist Leo Hulshof een ‘Quatre-Mains’-stuk spelen. Het zal een favoriet stuk zijn van mevrouw Van Borssum: ‘Sonnatines’ van Anton Diabelli. Alberdina speelt daarbij de hogere registers, terwijl Leo de basregisters voor zijn rekening neemt.

Naar Steenbergen

Alberdina van Borssum speelt al heel haar leven piano. Ze werd in 1927 in Groningen geboren. Na een gedeeltelijke artsenstudie stapte ze over op een apothekers opleiding met het idee om in de beoogde artsenpraktijk van haar echtgenoot Jan de apotheek te gaan beheren. Jan van Borssum werd uiteindelijk psychiater en de apotheek was van de baan. Alberdina van Borssum nam de zorg van het gezin op zich. Het echtpaar kreeg vier kinderen, Jan, Marjan, Anja en Linda. Dochter Anja en zoon Jan gingen in deze regio wonen en na heel wat omzwervingen in het land belandden hun ouders uiteindelijk in 2004 in Steenbergen.

Ook met de kinderen

“Om dichter bij ons te wonen”, zo vertelt Anja. Haar vader overleed in 2018, toen was moeder al opgenomen in het verpleeghuis De Lindenburgh. “Onze moeder bleef piano spelen. Ook samen met haar kinderen, want we speelden met haar vierhandige stukken. Daar genoot ze van”.

Ontmoeting

Nadat de bewoners van de Lindenburgh vanwege de nieuwbouwplannen verhuisden naar Nieuw-Vossemeer was er een ontmoeting tussen Alberdina van Borssum en Leo Hulshof. “Ik kwam haar daar tegen en mijn blik viel op het pianoboek dat ze op haar rollator meehad. We raakten daarom aan de praat en van het een kwam het ander. Nu spelen we al zo’n drie jaar vrijwel wekelijks samen. Het is echt genieten geblazen, voor ons allebei”, vertelt Leo.

Noten lezen

En dat beaamt Alberdina. Hoewel haar geheugen voor een groot deel is vervaagd en ze zo nu en dan met moeite gebeurtenissen uit het verleden weet terug te halen is het pianospel gebleven. Ze leest de noten met bewonderenswaardig gemak. En valt die vaardigheid even weg, dan blijft ze geduldig en vervolgt een poosje later haar spel.

‘De straat is erg leuk’

Mevrouw Van Borssum zegt het desgevraagd in Hof van Nassau goed naar de zin te hebben. “De straat is erg leuk”, vindt ze. Tijdens het gesprek dat we hadden blijkt nog regelmatig dat mevrouw een pittige tante is. Ze heeft zo nu en dan een grapje klaar en reageert op wat ze ziet.
“Ze heeft gevoel voor humor en we lachen samen vaak. Maar bovenal genieten we van het samenspel”, voegt Leo Hulshof toe. In Nieuw-Vossemeer, Lepelstraat en Tholen kennen de mensen hem als de organist en pianist. Hij begeleidt onder meer het koor van Martien van Gaans.

Uit de Steenbergse Courant