Afbeelding
maandag 16 september 2019, 14:00

Banjeren door de wildernis van de Dintelse Gorzen

DINTELOORD – Wat is er heerlijker voor een kind dan buiten op avontuur te gaan? Het is een veelgehoorde zorg van menig ouder dat kinderen te veel achter hun beeldscherm zitten en te weinig tijd doorbrengen in de natuur. Het groepje dat woensdagmiddag meeging op een ontdekkingstocht van Natuurmonumenten in de Dintelse Gorzen kreeg echter een gezonde dosis boslucht binnen, met hier en daar een modderige broek en natte voeten op de koop toe.

De Dintelse Gorzen zijn een waar paradijs voor de echte natuurliefhebber, maar zeker ook een geschikt gebied voor kinderen om van alles te leren over flora en fauna. De bodem in het natuurgebied is afwisselend zoet en zout nadat door de afsluiting van de dam eb en vloed verdwenen. Daardoor is de begroeiing zeer afwisselend.Vrijwillige boswachters Joke Stoop en Wim van Vliet van Natuurmonumenten stonden vol enthousiasme klaar om de kinderen met hun (groot)-ouders mee te nemen op een wandeltocht door dit unieke natuurgebied aan het Volkerak. Het was de eerste keer dat dit gedaan werd ik het kader van Oerrr, het jeugdeducatieprogramma van Natuurmonumenten dat kinderen stimuleert om avonturen te beleven in de natuur. “We hebben al eerder schoolklassen hier rondgeleid, maar bij een wandeling als deze hebben we meer tijd om dingen uit te leggen over de dieren en planten”, vertelt Joke Stoop.

Slapen onder de varens

Het zijn vooral de schepnetten en de nu nog lege potjes die de aandacht van de kinderen trekken, want levende diertjes uit het water vissen lijkt ze erg spannend. Hun geduld wordt nog even op de proef gesteld, want eerst krijgt ieder kind de naam van een dier. Telkens als er een spoor op het pad wordt gevonden, mag dat ‘dier’ proberen antwoord te geven op de vragen. Op die manier komen de das, een egel, een muis en de kikker langs. Even wordt er een poging gedaan om dat laatste diertje te vangen, maar zoals kikkers dat nu eenmaal doen springt hij snel weg onder het dikke dek van de adelaarsvarens. “Ook andere dieren vinden het heerlijk om daar een zacht slaapplekje te vinden, zoals bijvoorbeeld een ree”, vertelt de boswachter.

Voor een keertje plukken

Intussen tuurt de 5-jarige Lisa door haar meegenomen verrekijker in het rond. “Gaan we nu verder?”, vraagt ze ongeduldig. Het dappere doorstappen van de kinderen wordt beloond als aan het einde van het pad vogelkijkhut De Papegaai verschijnt. Vandaaruit heb je een prachtig uitzicht op het water en de begroeiing. Met een bijna eerbiedig gebaar plukt boswachter Wim van Vliet het tere, witte bloempje Parnassia om het aan de kinderen te laten zien. “Dit is een zeldzaam plantje wat vooral groeit in een duinvallei zoals deze. Normaal gesproken is het niet de bedoeling dat je ze gaat plukken, maar voor jullie speciale opdracht mag het vandaag wel”, legt hij uit. Ze mogen verschillende plantjes plakken op papier om er een heus schilderij van te maken.

Vlokreeftjes en bootsmannetjes vangen

Daarnaast is het eindelijk tijd om de gekleurde schepnetten tevoorschijn te halen. Al snel vult de waterbak zich met larven van de libelle, vlokreeftjes, bootsmannetjes en schaatsrijders. Maar ook de laarzen van sommige ijverige kleine boswachters vullen zich met water. Het houdt ze niet tegen om op zoek te gaan naar nog meer waterdiertjes.
Als de tocht ten einde is krijgt boswachter Joke zelfs een dikke knuffel van een van de kinderen. Zowel voor de deelnemers als de boswachters zelf was het een groot succes.
Wie geprikkeld is om een keer de wildernis van de Dintelse Gorzen in te gaan tijdens een kindermiddag van Oerrr, kan kijken op www.natuurmonumenten.nl . Als tip geeft Joke Stoop mee dat er binnenkort ook kinderfeestjes gehouden kunnen worden.

Door: Nicole van de Donk

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant