In 2022 startte Brabant Water een pompproef aan de Engelseweg in Kruisland. De resultaten bleken goed te zijn. Maar een groep agrariërs uit de omgeving maakt zich zorgen over de gevolgen voor het grondwaterpeil, de landbouw en de natuur. “We willen dat er alternatieven worden onderzocht.”
In 2022 startte Brabant Water een pompproef aan de Engelseweg in Kruisland. De resultaten bleken goed te zijn. Maar een groep agrariërs uit de omgeving maakt zich zorgen over de gevolgen voor het grondwaterpeil, de landbouw en de natuur. “We willen dat er alternatieven worden onderzocht.”
maandag 29 april, 12:00

Ongeruste agrariërs willen drinkwaterwinning Kruisland tegenhouden

KRUISLAND – Vijf agrarische ondernemers hebben gezamenlijk de ‘Stichting Anti Drinkwaterwinning Kruisland’ opgericht uit protest tegen het plan van Brabant Water om in Kruisland grondwater te gaan winnen. Ze vrezen dat er aanzienlijke schade zal ontstaan als er water wordt onttrokken uit de bodem. Er hebben zich inmiddels 45 landbouwbedrijven bij de stichting aangesloten.

Brabant Water wil in Kruisland winputten realiseren om per jaar 3,5 miljard liter grondwater op te pompen. Het drinkwaterbedrijf verwacht namelijk op korte termijn dat er een tekort aan drinkwater zal zijn in West-Brabant. In 2022 is er begonnen met proefboringen in het gebied tussen de Engelseweg en de Gastelseweg. Brabant Water was tevreden over de eerste resultaten. Inmiddels loopt de procedure om een MER-rapportage (Milieueffectrapportage) op te stellen. Die is nodig om de vergunning te verkrijgen.


“Risico op verzakkingen”

De Stichting Anti Drinkwaterwinning Kruisland laat een ander geluid horen. Volgens Robbert Bogers, bestuurslid bij de stichting, wordt het plan te rooskleurig gepresenteerd door Brabant Water. “De impact die de boringen gaan hebben op het gebied is van tevoren niet te voorspellen. Het gaat niet alleen om de gevolgen voor de bedrijfsvoering van de landbouwbedrijven, maar ook de huizen kunnen gaan verzakken. Het gebied bestaat namelijk uit verschillende grondlagen, waaronder veen. Als je daar water uit gaat onttrekken heb je risico op verzakking. Daar hebben wij grote zorgen over. De meeste waterwinningen gebeuren op zandgrond. Het wingebied ligt ook in het zogenaamde retentiegebied dat onder water gaat bij overstromingen, dus dat is ook niet handig.”


“Zelf een deskundige ingeschakeld”

In maart is er een informatieavond geweest waar Brabant Water een presentatie heeft gegeven. Meerdere akkerbouwers en fruittelers die percelen in de buurt hebben waren daarbij aanwezig. Er is gesproken over de verschillende zones die gelden rond het gebied waar de putten zouden moeten komen. “In het zogenaamde grondwaterbeschermingsgebied gelden nu al forse restricties voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Die zone zou in Kruisland vrij klein worden. Er zou dan een grote boring vrije zone komen die minder beperkingen voor de boeren oplegt. Maar wij zijn er niet gerust op. We horen geluiden dat de grondwaterwinning al snel uitgebreid gaat worden naar 9 miljard liter. Dan worden de gevolgen weer anders. Bovendien ligt een deel van het dorp Kruisland ook in de boring vrije zone (warmtepompen kunnen dan niet meer) en is ook daar het risico op verzakking. De MER zal aan het einde van het jaar klaar zijn, maar wij zitten in de tussentijd niet stil. We hebben zelf een deskundige ingeschakeld en zullen andere, duurzame alternatieven aandragen. Ook blijven we in overleg met Brabant Water om alle resultaten en cijfers te mogen inzien.”

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant