Afbeelding
vrijdag 3 mei, 14:00

Herdenkingen in Steenbergen, Welberg en Dinteloord op 4 mei

STEENBERGEN - WELBERG - DINTELOORD - Morgen - zaterdag 4 mei - vindt de Nationale Dodenherdenking plaats. In drie kernen in de gemeente Steenbergen worden herdenkingen georganiseerd.

Steenbergen: herdenkingsceremonie start met ‘Stille tocht’

De deelnemers aan de ceremonie bij het oorlogs- en bevrijdingsmonument op het Kerkplein kunnen als ze dat willen meelopen in de ‘Stille tocht’ die vanaf de Markt naar het Kerkplein voert. Daar start het programma om 19:50 uur. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus spreekt wethouder Nadir Baali namens gemeente Steenbergen en legt vervolgens een krans bij het monument. Leerlingen uit groep 8 van basisschool Maria Regina lezen een gedicht voor en er worden door leerlingen zelf vervaardigde bloemstukjes gelegd. Vervolgens is er gelegenheid voor andere organisaties en belangstellenden om kransen en bloemen te leggen.

Aansluitend vertrekt de ‘Stille tocht’ naar de begraafplaats aan de Nassaulaan, waar tijdens een rondgang bloemen worden gelegd bij de graven van oorlogsslachtoffers en verzetsmensen. Hierbij wordt ook een gedenksteen onthuld ter nagedachtenis aan Janus Tiberius.
De muzikale omlijsting van de herdenking in Steenbergen berust bij muziekvereniging Volharding met een combinatie van de harmonie en Amicitia.

Uitzending
Op SLOS TV en het YouTubekanaal van de SLOS is de herdenking in Dinteloord vanaf 19.45 uur live te volgen. Van de herdenkingen in Welberg en Steenbergen worden opnames gemaakt. Alle ceremonies zijn zondag 5 mei integraal terug te zien op de SLOS. 

Bevrijdingsdag
Op 5 mei is het Bevrijdingsdag en mag de Nederlandse vlag (zonder wimpel) heel de dag in top worden gehangen, als teken van het vieren van de vrijheid.

Welberg: herdenking bij de Klok aan de Canadezenweg

Voorafgaand aan de dodenherdenking op het Kerkplein in Steenbergen wordt traditiegetrouw de herdenking bij het bevrijdingsmonument De Klok aan de Canadezenweg gehouden. Deze herdenking begint op zaterdag 4 mei om 19:00 uur en wordt twintig minuten later afgesloten met het gezamenlijk luiden van de klok met het exemplaar in het Canadese Edmonton. Iedereen is bij de herdenking welkom.

De herdenking wordt geopend door voorzitter Angelo Somers van Stichting Bevrijdingsmonument Welberg. Vervolgens spreekt wethouder Maurice Remery kort. Hanneke Somers verzorgt een ‘Act of Remembrance waarna twee minuten stilte wordt gehouden. Wethouder Remery legt met Rien Somers van de werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg een krans. Dat doet ook de Canadees Jason Nakogee van het Algonquin Regiment. Belangstellenden kunnen bloemen leggen, eigen bloemen of de anjers die worden uitgedeeld. Vervolgens wordt de plechtigheid afgesloten met het luiden van de klok.

Dinteloord: Thema ‘Vrijheid vertelt: Opmaat naar 80 jaar vrijheid’

Oranjevereniging Dinteloord organiseert op zaterdagavond 4 mei de Nationale herdenking in Dinteloord. Dit gebeurt onder het thema ‘Vrijheid vertelt: Opmaat naar 80 jaar vrijheid’. De bijeenkomst vindt plaats bij het oorlogsmonument op het Raadhuisplein en begint om 19:30 uur. Dan zal Harmonie Volharding spelen.

Leerlingen van de drie Dinteloordse basisscholen, de harmonie en burgemeester Ruud van den Belt verlenen hun medewerking aan de plechtige herdenking. Er worden kransen gelegd door de basisscholen en andere vertegenwoordigers. Hierna worden de aanwezigen uitgenodigd om lans het monument te lopen en bloemen te leggen. Oranjevereniging Dinteloord verzoekt net als in voorgaande jaren automobilisten en andere voertuigbestuurders om niet voor op bij het monument te parkeren.

Uit de Steenbergse Courant